Ooit woonde ik in Zweden. Toen werd er nog enmasse gerookt. Ik begrijp dat dat vandaag de dag een stuk minder is. Hier geen preek daarover. Ik ben het ermee eens dat je roken best ontmoedigen mag. (Alhoewel dat iets anders is als de roker als melkkoe zien!). Misschien had ik ook wel nooit gerookt als ik vandaag de dag jong was. Dan had ik nu ook geen tabaksplanten gezaaid.

Ook Zweden heeft er aan moeten geloven. EU wetgeving, gezondheidsregels, etc. Het roken neemt hoe dan ook af. Goede zaak lijkt mij. In het geval van de Zweden en Denen wel een beetje raar, want overal is Snuss verboden, behalve bij die Vikingen daar.

Snuss is een soort van pruimtabak in een theezakje, die je onder je bovenlip duwt en je een ‘shot’ nicotine krijgt. Vergelijk het met het inhaleren van 8-20 sigaretten. Best heftig spul dus. Het deed me even denken aan mijn opa. Die deed wel meer rare dingen, maar na zijn longoperatie mocht er natuurlijk niet meer gerookt worden, dus nam hij (aanvankelijk) af en toe een fikse hap uit de eerste de beste belendende shagbuil. “Wat je roken kan, kun je ook pruimen”, was de stelling. Dat moest ik natuurlijk ook proberen….maar ik zal het niemand aanraden. Yakkes in het kwadraat.

Maar die Snuss he….dat moesten we toch maar eens wel proberen. Op zich is het ook niet heel ingewikkeld, als ik  Youtube mag geloven. Maar goed. Ik loop nu erg op de zaken voorruit. Morgen gaat het eerste zaaigoed de propagator in. (Propagator is een mooi Vlaams woord voor een verwarmd kiembakje 😉

Comments are closed.

Post Navigation