vardesatta-snelkookpan__0270468_PE408423_S4

Recensie snelkookpan Ikea

Met al die oogst, maar vooral de verwerking erna, is een snelkookpan eigenlijk onontbeerlijk. Regelmatig zijn ze in de aanbieding, bij de Aldi of de Lidle, maar net als ik er aan toe ben natuurlijk niet…;-(  Ikea blijkt een betaalbaar alternatief te bieden. Kennelijk geen hardloper, want recensies zijn er op het net niet te vinden, op een wat vage Italiaanse site na. Vanaf nu in ieder geval een meer…

Dus naar de Ikea getogen. Dank de Here dat het geen vakantietijd is. Ongetwijfeld wel een verlofdag in Belgie, (die hebben ze daar nogal) want hier in Breda struikelen we bij de Ikea over de Belgen. Maar dat geeft niet. Voor dit onmisbare attribuut hebben we wat over en voor je het weet ben je een dag verder voordat je de trotse eigenaar bent van je eerste snelkookpan.

In de pan 4 gebruiksboekjes, met 15 talen. Wat mij betreft zou een online handling net zo goed zijn, maar wie ben ik. Storender is dat er een fout in de gebruiksaanwijzing lijkt te zitten. De pan heeft voorop 3 standen (in de vorm van ringen die naar boven komen. Ring een is langzaam koken (nog altijd meer dan 100 graden) en ring twee is snelkoken (zo’n 118 graden, schat ik in. In ieder geval het equivalent van 1 Bar).En het werkt. Gedroogde capucijners van januari waren in een kwartiertje beetgaar. De kweeperen in een uurtje. Mooi.

Maar nu de misvatting. In de gebruiksaanwijzing staat duidelijk te lezen dat eerst de onderste ring, een rode extra ring, zichtbaar moet zijn. Het handvat gaat daarna ‘op slot’, waarna je de juiste temperatuur kan instellen door middel van het gas te temperen. De pan komt echter al op druk als je stand twee, of een instelt: de tweede ring. De overdruk -de rode ring- komt echter niet in beeld. Dan kun je heel lang wachten.

Maar hoe kan het nu dat de pan dus werkt, terwijl het volgens de handleiding er eerste een andere procedure gevolgd moet worden?
Een belletje naar Ikea biedt uitkomst. De desbetreffende telefonische medewerkster heeft een buurvrouw naast haar zitten die al jaren met de pan werkt. (Lijkt me wat sterk, want ze zijn van 2014 😉 en die gaf inderdaad aan dat de rode ring alleen zichtbaar is als er overdruk is. ” Dus niet op wachten”.

Enfin. We nemen het maar zoals het is.

Het is overigens wel een sis=pan, waar veel stoom uit lijkt te ontsnappen. Jammer ook dat nergens wordt gesteld in de handleidingen hoeveel water je bij welke gerechten moet doen, het blijft een beetje gokken.

Conclusie? Je komt er mee uit de voeten. Heb je het geld, of wil je doorsparen, zeker doen. Ik ben in ieder geval voorlopig tevreden met mijn Vardesetta.

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

Post Navigation