xusu

Nee. Het is geen mislukte peer, maar een exotische vrucht. De xusu oftwel de chayote. Xusu is de Vietnameese naam, de rest van de wereld lijkt “Chayote” te zeggen. Een bijzondere vrucht, die langzaam op gang komt, maar als de plant eenmaal groeit, dan berg je. In mijn geval was de perenboom niet meer te zien achter het het blad van de Chayote.

De smaak…Het ligt er een beetje aan. Ik pluk ze jong. Dan hebben ze eigenlijk nog geen pit en zijn ze lekker zacht en minder uitgesproken. Dat van die pit is van de ene kant jammer, want die kun je het volgende jaar weer gebruiken. Van de andere kant; bij iedere toko liggen ze in het schap. Zeker in de Randstad.

De smaak van metallic groen 

Maar goed. De smaak. Als de vrucht wat ouder is proef je duidelijk koolraap, maar dan lekkerder. Frisser. Iemand anders op het net noemde het ‘de smaak van metallic groen’. Geen idee wat hij daarmee bedoelde, maar zo wordt het wel duidelijker dat iedereen zijn eigen smaakbeleving heeft. Ik denk dat ik mijn Braamboos voortaan maar omschrijf als ‘fluffy pink flash’ 😉

Hoe dank ook. Ideale vrucht waar je op zich niet teveel naar om hoeft te kijken. Ja water. Dat is wel een belangrijke. Deze Vietnamese publiekslieveling houdt van veel water en van klimmen. Span een net of maak een pergola en je ziet de plant met de dag groeien. Wonderlijk, want de ‘stam’ -voorzover je daarvan kan spreken- blijft ielig. (Niet meer dan een halve centimeter doorsnee).

Bereiding

Met de Chaote kun je echt elke kant op. Wokken. In een melksausje. Quiche, name it. Naar het schijnt kun je de jonge bladeren en toppen ook eten. Normaal ben ik wel in voor een experiment, maar omdat ik de stam al had doorgesneden en de plant er een dag later nu niet echt appetijtelijk uitzag, heb ik het maar gelaten voor wat het was.

Overhouden

De plant zelf is lastig. In de alinea’s hierboven heb ik al gesproken over de pit. Die houd je in de vrucht. Bewaar de vrucht in de koelkast in een oude krant. Ergens op de kruising tussen januari en februari haal je de vrucht eruit en leg je hem in de potgrond.
De plant zal ‘vanzelf’ gaan schieten.

Zelf heb ik de wortels opgegraven. In de kas een gat gegraven. De wanden afgedekt met tempex. Over de wortels vliesdoek (onderkant niet) en grond.  Boven de grond heb ik er een kasje omheen gebouwd, van oude ramen. Ik geef het een goede kans 😉

 

 

 

Comments are closed.

Post Navigation