tabaksplant

tabaksplant

 

Tsja. Een moeizame start was het, begin dit jaar. De tabaksplanten wilden maar niet groeien. Inmiddels zijn de bladeren langer dan mijn arm,  groter dan mijn romp en hoger dan mijn kruin 🙂

De eerste bladeren zijn inmiddels geoogst. Dan hebben we het over ‘het lumpen’. (Nog mooier in het Duits: ‘Grumpen’). Dat zijn zeg maar de eerste echte blaadjes die onder de zandbladeren (onderste bladeren voor gebruik) komen en in de commerciële teelt meestal niet gebruikt worden. Hier dus wel, al was het maar om wat ervaring op te doen met het drogen en fermenteren.

Niet drogen, maar rijpen

Met andere woorden: de bladeren die je plukt (als het goed is een melange van verschillende soorten met verschillende bladerlagen) moeten lang ‘ aan de lijn hangen’. Niet zozeer om te drogen, alswel om te rijpen. ‘Aan de lijn’ , want ik gebruik gewoon een waslijn met knijpers onder een afdakje. Dat alles onder het motto ‘niet moeilijk doen als het makkelijk kan’. Gelukkig kan dat nu nog, maar dat wordt nog wat als eind oktober alles naar binnen moet….

Na het rijpen (de meningen op het net verschillen wat, maar het liefst een jaar) komt dus het fermenteren; het laten ‘broeien’ van de tabak. Fermenteren luistert vrij nauw en duurt ook lang. Al gauw drie maanden, afhankelijk van de temperatuur. (Streven is een kerntemperatuur van een graad of vijftig). Daarover een andere keer meer. Ik werk op dit moment aan een testopstelling.

Roosteren

Voor degene met haast kan het ook anders.  Zorg wel ten alletijde dat je tabak droog is. Daarna kun je de tabak ‘roosteren’. Niet dat die term helemaal klopt, in feite is het meer een sneltrein imitatie van het fermentatieproces.

Nodig:

*  bakpapier
* een oven 😉
* een bodempje whiskey of andere smaakmaker (dropshot!)
* wat zwarte bessensiroop  (idem, rozenwater, aardbeiensmaak, kan allemaal, maar probeer het op de bovengenoemde alcohol af te stemmen)

Het begint met het natmaken van de bladeren dat doe je met het eerder genoemde bodempje.  Maak een worst van de bladeren en doe die in het bakpapier. Om de worstvorm te behouden kan een ijzerdraadje geen kwaad. Houd de volgende tijden en graden aan:

1 uur 40 graden
Bladeren wisselen (binnen naar buiten evv)
1 uur 40 graden
Bladeren wisselen (binnen naar buiten evv)
1 uur 50 graden
Bladeren wisselen (binnen naar buiten evv) en voeg de eerder genoemde siroop toe. Een flinke scheut of twee.
1 uur 60 graden

Is het product na het laatste uur nog erg nat, haal het dan even door de dehydrator, als je die hebt. Als je die niet hebt kopen, want die hoort in iedere keuken thuis. Er zijn verfijndere (en duurdere) manieren, maar ik knip het eindresultaat met de schaar. Eigenlijk gaat dat best.

Doe dit dus niet met ‘het lumpen’ dat nog geen drie maanden gerijpt is. Het is te roken, maar daar is alles ook meegezegd 😉

 

Comments are closed.

Post Navigation